Vanhusten hoito - Muuttorumba armotonta

Sunnuntai 31.3.2013 klo 13:18 - Minna Reijonen


  Mediassa kerrotaan laitoishoidossa olevien vanhusten jatkuvista muutoista. Edes lähiomaiset eivät aina tiedä, minne satavuotiasta omaista ollaan siirtämässä.

  Vaikka hoitopaikka olisikin omassa kunnassa, ei se jättikunta-aikakaudella ole aina lähellä kotia. Läheisillä on heikommat mahdollisuudet vierailla kaukana olevien vanhusten luona.

  Tampereen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pitkäaikaishoidossa oleva vanhus joutuu parin viimeisen elinvuotensa aikana muuttamaan keskimäärin seitsemän kertaa.

  Muuttaminen on aina raskasta varsinkin heikkokuntoiselle. Näin montaa muuttoa ei edes moni hyväkuntoinen jaksaisi. Mahtaako tämä tuoda edes säästöjä?

  On aika säätää kriteerit hoitopaikan etäisyydelle. Paikka pitäisi löytyä tietyn matkan päästä kotoa. Ellei se tilapäisesti onnistuisi, olisi omaisia ja läheisiä asiassa kuultava.

  Ongelmia lähihoitopaikkojen saannissa perustellaan siirtymäkaudella ja tilapäisjärjestelyillä. Kuopion kaupunki todennäköisesti laajenee entisestään. Kuntaliitosprosessit ja siirtymäkaudet kestävät vuosia. Siirtymäkausi on siis pitkäaikainen olotila.

  Vanhusten riepottelu paikasta toiseen siirtymäkauteen vedoten ei kuulosta hyvältä.

    (kirjoitus julkaistu Savon Sanomissa 20.3.2013)