Kellojen siirtoon valmis malli Venäjältä

Sunnuntai 27.7.2014 klo 22:05 - Minna Reijonen


   Vuonna 2011 Venäjä siirtyi presidenttiDmitri Medvedevin päätöksellä pysyvästi kesäaikaan. Kellojen siirtäminen talviaikaan syksyisin jäi pois.

   Uutisoinnin mukaan presidentti perusteli päätöstään, että kelloajan siirtäminen aiheuttaa stressiä ihmisille ja eläimille.

   Äskettäin päätettiin siirtyä talviaikaan. Niinpä lokakuulla Venäjä siirtyy pysyvään talviaikaan.

   Presidentti Vladimir Putin tunnetaan tarlviaikaan siirtymisen puolustajana. Kellojen jokakeväinen siirtäminen kesäaikaan jää pois.

   Asian ydin on, että kellojen siirtoa ei Venäjällä tehdä enää puolivuosittain. Se olisi järkevää myös Suomessa.

   Kellojen siirtämiskäytäntö alkoi Suomessa 33 vuotta sitten. Eri puolilla maailmaa kesäaika ei välttämättä ala samana ajankohtana.

   EU:sta löytyy direktiivi tähänkin asiaan. Kellojen siirtämisestä luopuminen ei ole kuitenkaan ihan yksinkertaista.

   Ei Suomessa noin vain voida siirtyä pelkästään talvi- tai kesäaikaan.

   Tuntuu siltä, että se ei tapahtuisi kovin nopeastikaan EU:n pykäläviidakossa.

   Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä julkaistaan joka viides vuosi tiedonanto. Siinä todetaan kesäajan alkamis- ja päättymispäivämäärä viideksi vuodeksi eteenpäin.

   Kellojen siirtoa on jossain vaiheessa perusteltu jopa säästösyillä. Epäilen ja kritisoin mahdollisia kellojen siirtämisestä tulevia säästöjä.

   Tuskin kukaan pystyy säästöjä osoittamaan. Asia saattaisi olla jopa päinvastoin. Luulen vahvasti, että säästöjä voi ennemminkin tulla, jos siirtoja ei tehdä.

   Eli säädösten muuttaminen tässä asiassa ei ole yksinkertaista. Silti olisi järkevää pyrkiä poistamaan kellojen siitokäytäntö.

   Kesä- ja talviaikaan siirtymisestä on varmaan monta mielipidettä. Ja onhan vielä olemassa kultainen keskitie, jossa kelloja käännettäisiin kesä- ja talviajan välillä. Tällöin siirto olisi puoli tuntia.

   Kellojen siirtäminen edestakaisin puolivuosittain on melko turhaa.

   Keskustelu asiasta on varmasti paikallaan.

  (mielipidekirjoitukseni on julkaistu Savon Sanomissa 19.7.2014)