Minnan Blogi

Moottorikelkkareitit -Kelkkailu harrastuksena on Kuopion lempilapsi

Torstai 9.7.2015 klo 6:11 - Minna Reijonen


   Maanomistajat esittivät (Savon Sanomissa 5.6.) erittäin aiheellisen kysymyksen siitä, miksi Kuopio haluaa väkisin tuhlata rahaa tarpeettomiin kulkuoikeuksiin. On kieltämättä erikoista, että kustannuksia ei kohdenneta käyttäjille.

   Nykysin Kuopiossa kelkkaväylien virallistamisen ja ylläpidon kustannuksien maksajina ovat lähinnä kaupunki ja kuntalaiset. Tässä nykyisessä systeemissä on ikävänä puolena, että käyttäjiltä ei pystytä perimään ollenkaan maksua reitin käytöstä.

   Väylien tekemiseen olisi olemassa toinenkin keino.  Aiheutuneet kulut voitaisiin kohdistaa reittien käyttäjille. Väylät olisi mahdollista tehdä vapaaehtoisuuteen perusviksi kelkkailu-uriksi.

   Kaupunki ja kaupunkilaiset välttyisivät kustannuksilta, mikäli väylien tekijänä ja ylläpitäjänä toimisivat esimerkiksi kelkkailuseurat.

   Moni kelkkailun harrastaja maksaisi mielellään väylän käyttämisestä. Myös maanomistajilla olisi mahdollisuus saada vuosittainen korvaus maidensa käytöstä.

   Kelkkailureitistöjen rakentamisesta yhteiskunnan varoin näytetään pitävän kiinni viimeiseen asti. On kummallista, että kelkkailuharrastuksen kustannuksia siirretään enenevässä määrin kaupungin ja kaupunkilaisten maksettavaksi.

   Mielestäni ei ole oikein, että maanomistajilta voidaan ottaa pakkokeinoin maaomaisuus pysyvään harrastekäyttöön. Toivoisin eduskunnan puuttuvan lainsäädännössä tähän. Kohdistaisin mieluummin näitäkin yhteiskunnan varoja tiestön kunnostamiseen. Teitä käyttävät kaikki. Kelkkailureitistöt ovat pelkästään harrastekäytössä.

 ( kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa  16.6.2015 )