Syyllistetty maapläntin isäntä

Lauantai 16.4.2016 klo 21:56 - Minna Reijonen


Yhteiskunta voi olla kova vastapeluri. Siinä näyttäisi helposti jäävän toiseksi. Voit toki valittaa. Mutta kuunnellaanko sinua? Yhteiskunnan etu menee yksilön edun ohi. Joskus jopa melko oudosti. Ei tunnu mukavalle, jos asianosaiselle ei edes korvata aiheutuvaa harmia.

Tontin- ja maanomistajalla näyttää nykyisin riittävän uhkia.

On seurattava aikaansa. Kaavoitus määrää, mitä tontille saa tai ei saa tehdä.

Kaikki eivät takuulla tiedä, mitä heidän maillensa kaavaillaan jossain.

Tietoa ei tule kotiin joka suunnitelmasta. Kaavaa on käytännössä toteltava.

Suojeluasioissa ei aina kysytä maanomistajan mielipidettä. Onko oikeutettua laittaa alueita suojelualueiksi maanomistajan kannasta välittämättä?

Liito-orava voi olla yllättävän iso herra tontillasi.

Maaseuturakentamisenkin periaatteissa on vyöhykeajattelua. Rakennuspaikkamäärät määriteltäisiin vyöhykkeittäin maa-alueiden mukaan. Tämä on uutta Kuopion liitoskunnissa. Onko tämä tasapuolista? Autioittaako se maaseutua?

Moottorikelkkareitteihin näyttää olevan ylirutkasti löysää rahaa. Ihmetyttää maanomistajan alistaminen pakkokeinoille harrastuksen vuoksi. Heitä joskus jopa syyllistetäänkin. Perussuomalaisten maaseutupoliittisessa ohjelmassa kelkkailuväylien pakkokeinoja ei hyväksytä. Poistaako siis nykyhallitus tämän vääryyden? Puolustavatko keskusta ja kokoomus maaseudun ihmisen omaisuutta?

Vastikään Kuopiossa hallituksessa käsiteltiin valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointia. Monet alueilla asuvat tuskin tiesivät asiasta. Vai miten oli Maaningalla, Pisan seudulla tai Pohjois-Sänkimäessä? Kaikki tuskin ovat seuranneet ympäristöministeriön nettisivuja. Valtakunnallinen inventointi voi rajoittaa tulevaisuudessa maankäyttöä. Risuja kehnolta tuntuvalta tiedottamisesta ministeriölle.

Viemäröintivillitykseen tarvitaan Suomessa liennytyksiä. Kaupunginhallitus kumosi päätöksensä Riistaveden kylän vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alueen tarkastamisesta. Se palautettiin uudelleenvalmisteluun. Pajulahdessa ja Karttulassakin ollaan oltu huolissaan.

Ihmettelen, että miksi pitäisi liittyä viemäriverkostoon, jos on jo hankkinut asianmukaiset systeemit aiemmin.

Kuunnellaan ihmisiä. Sama asia voi olla mahdollisuus yhteiskunnalle mutta uhka yksilölle.

 ( Kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa 1.4.2016 )