Omaishoito -Liian karuja leikkausehdotuksia Kuopion budjetissa

Tiistai 3.1.2017 klo 6:42 - Minna Reijonen


   Kuopion omaishoidon kriteereitä on suunniteltu tarkennettavaksi (Savon Sanomat 12.10). On kohtuutonta, jos tuen rahoitusta pienennettäisiin jopa 28 prosenttia. Tätä 135 000 säästöä ei mielestäni missään tapauksessa saa hakea omaishoidosta.

   Omaishoitajien työ säästää suunnattomasti kaupungin kuluja. Jokainen voi miettiä, kuinka paljon enemmän omaisen laitoshoito maksaisi kuin omaishoitajien pyyteetön työ. 

   Tällä hetkellä omaishoidon tuki on jaettu Kuopiossa kolmeen portaaseen. Jatkuvaa tukea tarvitseville tuki on 409,38 euroa kuukaudessa. Erityistukea tarvitsevien osalta tuen määrä on 818,77 euroa ja erityisen vaativissa tilanteissa 1615,36 euroa kuukaudessa.

   Pienimmillään omaishoidontukea saavilla tuntipalkkio näyttäisi olevan siten vain noin 0,55 euroa tunti. Eli tuki on todella pieni rahallinen korvaus siitä, jos käytännössä työajaksi lasketaan 24 tuntia vuorokaudessa. Olisitko valmis hoitotyöhön sillä palkalla? Tai löytyisikö hoitolaitospaikkoja siihen hintaan?

   Monilta omaishoitajilta on tullut  asillista palautetta vapaapäivien vähyydestä. Samalla palautetta on tullut siitä, että hoitajia olisi hyvä saada helpommin kotiin  vapaapäivien ajaksi. Varsinkin muistisairaille voi tuntua vaikealle sopeutua tilapäisesti uuteen ympäristöön. Myös hoitokotipaikkoja on toivottu lisää.

   On suunnattoman tärkeää järjestää omaishoitajille vapaapäivät ja lepohetket. Omaishoitajien keskuudessa monet arvostavat vapaapäivien mahdollisuutta hyvin korkealle. Jaksamiseen on tärkeää panostaa.

  Suomen ja Kuopionkin talous olisi todella ahtaalla, ellei omaihoitajia olisi.

   Toivon todella, että Kuopion talousarvion käsittelyssä kaikilta puolueilta löytyy yhteinen tahtotila kunnioittaa omaishoitoa. Säästöjä voidaan etsiä muualta. Tuen myöntämisen kriteerit tuntuvat varsin tiukoilta jo nyt.

   Uskallan väittää, että kaupungin kannalta olisi paljon tuottavampaa lisätä rahavaroja omnaishoidon tukeen kuin esimerkiksi korottaa luottamushenkilöiden kokouspalkkioita.

( kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa  16.10.2016 )

   

Avainsanat: Omaishoito, Kuopio