Kuopion tori -ideakisaa vai lampaita?

Maanantai 13.3.2017 klo 23:03 - Minna Reijonen

Suussa oli maukas pala lihapiirakkaa. Pakkasaurinko sai siristämään silmiä. Taapersin vanhempieni mukana torilla. Elettiin suloista 70-lukua. Päälläni oli tummanpunainen toppahaalari. lapset puettiin siihen aikaan valkoisiin klassikkomallisiin tekoturkishattuihin. Niissä oli kiva häntä. Myyjien leluvalikoima näytti säteilevän uskomattomalle. Se oli ensimmäinen tammimarkkinoiden muistoni.

Tänään tapahtuu jotain  koskettavaa. Pitkät perinteet keskellä viikkoa pidettäviin markkinoihin murtuu. Markkinoiden siirtäminen osittain viikonlopulle voi hyvinkin tuoda enemmän väkeä torille. Kaikki eivät pääse mukaan arkena. Perjantai ja lauantai tuntuvat hyvälle idealle. Joku tosin saattoi kummastella keskiviikkona, missä ne muut ovat.

Torin seudun rakentaminen puhuttaa. Lisää tilaa etsitään ylöspäin. Torin laidalla osa rakennuksista on suhteellisen matalaa verrattuna moneen kaupunkiin. Oletan, että jatkossa voi tulla korkeampiakin rakennuksia. Ehkäpä katettuja  katualueitakin.

Toria on kehitetty. Ideoita fixattu. Kuopiomme markkinointi on tehnyt arvokasta  työtä torin seudun kohottamiseksi. Mutta vielä tarvitaan lisää eloisuusideoita. Vetovoimaa, joka pureee ympäri maakuntaa ja kauemmaskin.

Jokaisen turistin tulisi muistaa tori niin miellyttävänä, että haluaa sinne tulla yhä uudelleen. Ja loistavaa olisi, jos hän suosittelisi sitä tuttavilleenkin.

Pienestä ideasta voi tulla suuri menestys. Entäs jos järjestettäisiin kisa, jossa kuntalaiset voisivat ehdottaa ideoita?

Järjestämisessä ei tarvitsisi olla mitään liian byrokraattista rumbaa. Tarvittaisiin vain  idea ja ehdottajan yhteystiedot. Sieltä valittaisiin hyviä juttuja. Parhaita palkittaisiin kaupungin vuosipäivän juhlassa marraskuussa kaupungintalolla. Uskon todella, että kuopiolaisilla ideoita virtaisi.

Voitaisiin järjestää näyttelytapahtumia.

Puutarhamessut saavat viherpeukaloväen liikekannalle.

Kuvitelkaa torille vanhoja koneita ja muutamia eläimiä.  Siitä voisi tulla Suomen suurimman maitopitäjän perinnenäyttely. Varmasti monilla olisi lapsuuden muistoja maaseudulla. Lapsista olisi kiva katsella eläimiä. Ei tietenkään minkään maatalousnäyttelyn eläinmäärästä puhuttaisi, mutta jokunen kuitenkin. Ja toriparkki iloitsisi uusista kävijöistä. Vai yritettäisiinkö jotain ennätystä torilla?

Tämä päivä on mitä loistavin päivä viettää torilla.

(Kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa  27.1.2017 Ajassa-palstalla)

Avainsanat: Kuopio, tori, Minna Reijonen