Sisäilmasta vastuuta siirtymäaikanakin - Sote-kiinteistöt

Torstai 23.3.2017 klo 20:58 - Minna Reijonen

Kuopiolla on suuri määrä sosiaali- ja terveyspuolen kiinteistöjä.  Soten tuleminen vaikuttaa näihin varsin paljon. Kun maakunnallinen sote-hallinto alkaa, maakunta vuokraa kyseisiä kiinteistöjä kunnilta ja kaupungeilta.

Vuokraus ei kuitenkaan tarkoita pysyvää sopimusta. Näyttää siltä, että se voisi tarkoittaa käytännössä kolmen vuoden varmaa vuokraa. Jatkosta ei vielä tiedä kukaan. Kukaan ei tiedä, montako kiinteistöä jää lopulta käyttöön tai tyhjilleen. Mielestäni tosin nykyisiä terveysasemia ei saa lakkauttaa. Tutustuessani edistykselliseen Pohjois-Karjalan Siun-soteen, kävi ilmi, että terveysasemia ei sielläkään ole vähennetty.

On ehdottoman tärkeää huomioida rakennusten kunnossa pitäminen, vaikka tulevaisuus on auki. Vastuu on kannetava myös tässä Soten kolmen vuoden muutosvaiheessa.

Sisäilmaongelmat tuntuvat olevan nykypäivän vitsaus. Mahdollisia ongelmia ei tule kunnissa sivuuttaa, jos niitä ilmenee. Ei, vaikka rakennusten tulevaisuuden käytöstä ei olisi tarkkaa tietoa. 

Kuopiossa on toiminnassa sisäilmaryhmä, joka seuraa sisäilmatilannetta. Kun tarvetta ilmenee, aloittaa toimintansa erillinen tarkastusryhmä. Se selvittää asiaa, kun korjataan tai tehdään tarkempia selvityksiä. Tämän kaltaisen toiminnan jatkaminen on tärkeää.

Huolehtimalla hyvästä sisäilmasta huolehdimme kuntalaisista, niin lapsista kuin asiakkaista ja henkilökunnastakin. Sisäilman kuntoon panostamiseen tarvitaan euroja myös tulevina kuntavuosina.

( kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa   7.3.2017 )

Avainsanat: sisäilma, sote, Reijonen, Kuopio

Kuopion tori -ideakisaa vai lampaita?

Maanantai 13.3.2017 klo 23:03 - Minna Reijonen

Suussa oli maukas pala lihapiirakkaa. Pakkasaurinko sai siristämään silmiä. Taapersin vanhempieni mukana torilla. Elettiin suloista 70-lukua. Päälläni oli tummanpunainen toppahaalari. lapset puettiin siihen aikaan valkoisiin klassikkomallisiin tekoturkishattuihin. Niissä oli kiva häntä. Myyjien leluvalikoima näytti säteilevän uskomattomalle. Se oli ensimmäinen tammimarkkinoiden muistoni.

Tänään tapahtuu jotain  koskettavaa. Pitkät perinteet keskellä viikkoa pidettäviin markkinoihin murtuu. Markkinoiden siirtäminen osittain viikonlopulle voi hyvinkin tuoda enemmän väkeä torille. Kaikki eivät pääse mukaan arkena. Perjantai ja lauantai tuntuvat hyvälle idealle. Joku tosin saattoi kummastella keskiviikkona, missä ne muut ovat.

Torin seudun rakentaminen puhuttaa. Lisää tilaa etsitään ylöspäin. Torin laidalla osa rakennuksista on suhteellisen matalaa verrattuna moneen kaupunkiin. Oletan, että jatkossa voi tulla korkeampiakin rakennuksia. Ehkäpä katettuja  katualueitakin.

Toria on kehitetty. Ideoita fixattu. Kuopiomme markkinointi on tehnyt arvokasta  työtä torin seudun kohottamiseksi. Mutta vielä tarvitaan lisää eloisuusideoita. Vetovoimaa, joka pureee ympäri maakuntaa ja kauemmaskin.

Jokaisen turistin tulisi muistaa tori niin miellyttävänä, että haluaa sinne tulla yhä uudelleen. Ja loistavaa olisi, jos hän suosittelisi sitä tuttavilleenkin.

Pienestä ideasta voi tulla suuri menestys. Entäs jos järjestettäisiin kisa, jossa kuntalaiset voisivat ehdottaa ideoita?

Järjestämisessä ei tarvitsisi olla mitään liian byrokraattista rumbaa. Tarvittaisiin vain  idea ja ehdottajan yhteystiedot. Sieltä valittaisiin hyviä juttuja. Parhaita palkittaisiin kaupungin vuosipäivän juhlassa marraskuussa kaupungintalolla. Uskon todella, että kuopiolaisilla ideoita virtaisi.

Voitaisiin järjestää näyttelytapahtumia.

Puutarhamessut saavat viherpeukaloväen liikekannalle.

Kuvitelkaa torille vanhoja koneita ja muutamia eläimiä.  Siitä voisi tulla Suomen suurimman maitopitäjän perinnenäyttely. Varmasti monilla olisi lapsuuden muistoja maaseudulla. Lapsista olisi kiva katsella eläimiä. Ei tietenkään minkään maatalousnäyttelyn eläinmäärästä puhuttaisi, mutta jokunen kuitenkin. Ja toriparkki iloitsisi uusista kävijöistä. Vai yritettäisiinkö jotain ennätystä torilla?

Tämä päivä on mitä loistavin päivä viettää torilla.

(Kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa  27.1.2017 Ajassa-palstalla)

Avainsanat: Kuopio, tori, Minna Reijonen