Koulutuspolitiikka - Raskas luuta lakaisemaan?

Torstai 19.10.2017 klo 10:51 - Minna Reijonen

   Kuopion kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) ei tuntunut pitävän keskeneräisen koulutuspoliittisen ohjelman arvostelemisesta (Savon Sanomat 6.10.).

   Mielestäni on varsin tärkeää nyt nostaa huolestuttavia asioita esille, ennen lopullista päätöksentekoa. Kyse on siis vuosista 2017-2025.

   Ydinlinjauksissa mainittiin, että paikallisen lähiopetuksen sijaan kehitetään uudenlaisia opiskelumahdollisuuksia pienille opiskelijamäärille. Kysyn, mitä tämä mahdollisesti tarkoittaisi kyläkouluille?

   Linjauksissa mainittiin myös, että lukiokoulutusta järjestetään kahdessa kampuksessa. Kysyn, miksi on mainittu vain kaksi lukiota? Nythän niitä on Kuopiossa seitsemän kappaletta.

   Lisäksi arveluttavalta tuntuu linjaus tiettyihin oppilasmääriin. Onko todella pedagogisesti ja taloudellisesti optimaalista järjestää opetusta 240 tai 120 oppilaan yksiköissä?  Tein hallituksen kokouksessa muutosesityksen. Esitin poistettavaksi kolme edellä mainittua arveluttavalta tuntuvaa kohtaa.

  Esitykseni eivät menneet hallituksen äänestyksessä läpi. Lopullisesti koulutuspoliittista ohjelmaa käsittelemme valtuustossa. Oletan keskutelun olevan vallan värikästä.

       ( kirjoitukseni julkaistu Savon Sanomissa 7.10.2017)

Avainsanat: Kuopio, koulutus, koulutuspolitiikka, kyläkoulut